zondag 30 november 2014

Romige knolselderijpuree met rode spitskool, shiitake en knoflookgarnalen


Herken je een echte foodie aan zijn boodschappengedrag? Zelf loop ik verschillende winkels af voor mijn boodschappen. Alles voor mijn geliefde geitenkaas, tomaten of brood. De Lidl staat ook in het rijtje. En kenners weten: daar vind je soms de prachtigste groenten.

De afgelopen tijd kocht ik er bijvoorbeeld paarse spruitjes, romanesco en rode spitskool. Wauw, rode spitskool! Wat gaan we daarmee doen? Aangezien deze hipperd veel malser is dan rode kool, ging ik voor spitskool uit de wok. Zo lekker met een romige knolselderijpuree. En de bite van de knoflookgarnalen, shiitake en walnoten. Ja, dan kun je er weer even tegenaan.

Eet of lust je geen garnalen? Vervang ze bijvoorbeeld door een lekkere blauwe kaas zoals gorgonzola. Wat je krijgt blijft hetzelfde: een verrukkelijk winters maal bomvol groenten.

Ingrediënten hoofdgerecht voor 2 personen

- 400 g knolselderij
- 250 g rode (spits)kool
- 100 g shiitake-paddestoelen of kastanjechampignons
- 10 rauwe gepelde tijgergarnalen
- klein handje walnoten
- 2 teentjes knoflook
- 1 flinke el crème fraîche
- verse tijm
- rodewijnazijn
- honing
- olie om in te bakken
- zout en versgemalen zwarte peper

Bereiding

Snijd de knolselderij in blokjes. Breng een pan met ruim water aan de kook en kook de blokjes ongeveer 15 minuten tot ze zacht zijn.

Voeg fijngesneden knoflook en een eetlepel olie bij de garnalen. Laat marineren. Snijd de rode spitskool in dunne hapklare reepjes en de shiitake in plakjes. Hak de walnoten fijn.

Verhit olie in een wok en bak de spitskool eerst een minuut op hoog vuur. Draai het vuur daarna laag en voeg tijm toe. Laat nog een kleine 5 minuten bakken tot de groente vrijwel zacht is. Blus op het laatst af met 1 ruime el rodewijnazijn en breng op smaak met een kneepje honing, peper en zout. Hevel de gewokte spitskool over naar een kom en houd warm. Laat de smaken even intrekken.

Poets de wok schoon met keukenpapier. Verhit de wok en voeg de gemarineerde garnalen toe. Bak ze zo'n 1,5 minuut en voeg dan de paddestoelen en een scheutje rodewijnazijn toe. Bak nog even kort tot de garnalen en paddestoelen gaar zijn. Meng de walnoten erdoor en breng op smaak met zout en peper.

Giet de knolselderij af en pureer de groente, bijvoorbeeld met een handblender. Roer crème fraîche erdoor en breng op smaak met tijm, zout en peper. Verdeel de knolselderijpuree over de borden en maak af met de gewokte spitskool en het garnalenmengsel. Smakelijk!

Bron: Lepeltje Liefde

Tips

- Mocht je nou geen rode spitskool tegenkomen, dan kun je natuurlijk ook prima rode kool gebruiken. Houd er wel rekening mee dat je rode kool een stuk langer moet wokken voordat hij zacht is. Dus snijd de kool zo dun mogelijk!

- Voor een pittige smaak kun je eventueel nog wat mosterd door de puree mengen.

5 opmerkingen:

  1. Ik heb dit vanavond gemaakt en het was heer-lijk, echt een aanrader!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Rode spitskool, daar had nog nooit van gehoord. Ziet er heerlijk uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Super lekker al een paar keer gegeten. :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Kijk, dan doe ik het niet voor niks ;) Leuk om te horen!

      Verwijderen