dinsdag 27 januari 2015

Snelle zuurkoolsalade met tomaat, avocado en ei


Daar ben ik weer! Met een recept voor zuurkoolsalade. Ik ben de laatste tijd helemaal van de zuurkoolsalades. Rauwe verse zuurkool is hartstikke lekker en zit bomvol goede bacteriën. Dus kun je wel een gezonde boost gebruiken? Here you go...

Het zal wel gek klinken, maar toen ik een hap nam dacht ik aan die fijne vredelievende bacteriën. Kennen jullie De Mooie Voedselmachine? Dan snap je vast waarom. Wat een heerlijk boek is dat. Over je darmen. Bacteriën. Zouden de Lacto-jongens nu in mijn darmen lopen te proosten op de zuurkool? Nog een hapje dan maar.

Als je de zuurkool gaat koken, blijft er van die bacteriën weinig over. Eet zuurkool daarom ook eens rauw. Ik maakte al verschillende zuurkoolsalades. Die van vandaag was misschien wel het lekkerst. Met overrijpe tomaten, avocado, ei en wat crunchy Little Gem-sla en zwarte sesamzaadjes. Mmm!

Combineer de salade bijvoorbeeld met deze wortel-zoeteaardappelsoep met koriandersalsa.

Ingrediënten voor 1 grote salade of 2 kleine porties

- 100 g verse rauwe zuurkool, zeg maar een flinke hand
- 2 overrijpe sappige tomaten
- halve avocado
- 1 gekookt ei
- half kropje Little Gem-sla
- zwarte sesamzaadjes
- zout en versgemalen peper
- optioneel: wat verse koriander

Bereiding

Snijd de avocado en tomaat in blokjes en de sla in reepjes. Meng alles (inclusief het sap van de tomaten) door de zuurkool. Breng op smaak met peper en en eventueel wat zout. Serveer met plakjes gekookt ei en strooi er zwarte sesamzaadjes over.

Bron: Lepeltje Liefde

Tips

- Maak ook eens mijn zuurkoolsalade met kastanjechampignons, peer en peterselie.

4 opmerkingen:

  1. Heerlijk recept. Als ik zuurkool koop, neem ik altijd meer omdat ik er dan voordat ik er wat van maak, al bijna de helft zo opeet, zóó lekker. Ik hou wel van dat zure.
    groetjes, Loes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat doe ik je nog niet na, een paar happen 'au natural' vind ik nog wel lekker maar daarna snak ik naar iets om het in balans te brengen ;)

      Verwijderen
  2. Oh Lies, wat een goed idee! Dat ga ik maken als ik een keer alleen eet want de mannen hier houden niet van zuurkool. Ja, ik weet het on-be-grij-pe-lijk! Is het boek een aanrader? Ik zag de schrijver een tijdje terug bij Humberto Tan aan tafel zitten. Heel leuk deed ze het, vond ik.
    Groetjes!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk dat ik je op een idee heb gebracht! Jammer hoor, dat die mannen van je het niet lusten (misschien een keer zuurkooltaart? :) Op de markt koop ik vaak een zak van een halve kilo en het lukt me tot nu toe goed om alles op te eten. Zelf zuurkool maken heb ik trouwens nog nooit gedaan, jij? Dat boek leest erg lekker weg. Vooral als je het leuk vindt om over gezondheid te lezen. Dan is het zeker een aanrader!

      Verwijderen