vrijdag 28 juni 2013

Funky bietenrisotto met erwtjes, munt en geitenkaas


Waar zou de wereld zijn zonder risotto? Ik ben er zo gek op dat ik het minimaal twee keer per maand eet. En ja, ook gewoon op een doordeweekse dag. Zo ontstond het idee voor deze makkelijke bietenrisotto. Nog budget ook!

Want voor verse bosbieten betaal je nu geen fluit op de markt. Het valt me trouwens op dat ik niet de enige liefhebber ben. Soms is alles al weg. Uitverkocht. Ik vraag me af wat er met die bieten gebeurt. Liggen ze op het bord vertrouwd naast de aardappeltjes? Misschien een salade? Hoe dan ook, ik hoop jullie te inspireren met mijn bietenrecepten.

En heb je zelf een lekker bietenrecept, laat even van je horen. Ik ben benieuwd!

Ingrediƫnten hoofdgerecht voor 2 personen

- 150 g risottorijst
- 350-400 g verse bietjes (ongeschild gewicht)
- 200 g erwtjes uit de vriezer (of vers)
- 550 ml slappe groentebouillon
- klont boter
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 0,5 el gedroogde tijm
- 1 el rodewijnazijn
- 100 g geitenkaas
- rasp van een biologische citroen*
- 2 el verse munt, in kleine stukjes gescheurd met je handen
- zout en peper

*Gebruik een hele fijne rasp voor de citroen of snijd de citroenrasp heel fijn. Je kan het gerecht met de rasp garneren of op het laatst door de risotto roeren. Koop het liefst biologische citroenen, de schil heeft dan geen waxlaag en is bovendien veel aromatischer.

Bereiding

Kook de ongeschilde bietjes gaar tot je er met een mes makkelijk doorheen glijdt. Bij verse bietjes duurt dit afhankelijk van de grootte ongeveer 25-40 minuten.

Fruit in een diepe pan de ui, knoflook en tijm een paar minuten in een flinke klont boter. Voeg de rijst toe en bak al roerend een minuutje mee tot de korrels glazig zijn. Voeg 1/3 van de bouillon toe en laat de rijst, terwijl je regelmatig roert, zachtjes koken tot het vocht is opgenomen. Herhaal dit tot je alle bouillon hebt gebruikt (kooktijd is ongeveer 18-20 minuten).

Schil de gekookte bietjes en snijd ze in kleine stukjes. Voeg de bietenstukjes en de erwtjes bij de rijst als deze gaar is. Roer even goed door tot de risotto een mooie roze kleur krijgt en de erwtjes ontdooid zijn. Breng de risotto op smaak met rodewijnazijn en peper en zout.

Als de risotto lauwwarm is, roer er dan de munt door. Schep op de borden en garneer met de geitenkaas, citroenrasp en eventueel nog wat extra munt.

Bron: Lepeltje Liefde

Tips

- Gebruik bij het snijden van de bieten eventueel handschoenen. De rode kleur is moeilijk van je handen af te krijgen.

1 opmerking:

  1. Dit ziet er heerlijk uit, dit ga ik eens uitproberen. Bedankt.

    BeantwoordenVerwijderen