maandag 24 juni 2013

Koude frambozen-bietensoep met dilleyoghurt


Ik had het al aangekondigd: de komende tijd staat de biet hier in the picture. En voilà, ik heb weer een recept voor jullie. In de zomerhitte heb je misschien minder trek in bietjes. Maar wat nou als je ze combineert met frambozen? Dan krijg je me toch een verfrissend soepje.

Nu het zo koud is moet je er misschien nog niet aan denken. Maar straks? Op een zwoele zomeravond. Laten we hopen dat het niet lang meer duurt. En zeg nou zelf, wat is er dan beter dan een koude soep! Friszuur door de framboos, volzoet van de biet. Ik vind het een onweerstaanbare combinatie. Maar oordeel vooral zelf...

Ingrediënten voor 3-4 kleine kommen soep

- 500 g verse bieten
- 150 g frambozen (vers of uit de vriezer*) + wat extra om te garneren
- 1 ui, fijngesnipperd
- 1 teen knoflook, fijngesnipperd
- 0,5 el gedroogde tijm (ik gebruik dit als smaakversterker in plaats van een bouillonblokje)
- 100 g magere yoghurt
- 2 el verse dille, fijngesneden
- kokosolie om in te bakken
- versgemalen peper
- zout

*laat ze alvast ontdooien

Bereiding

Poets de bieten goed schoon onder de kraan, maar laat de schil zitten. Kook ze beetgaar in ongeveer 30 minuten. En bewaar het kookwater.

Schil de bieten en snijd ze in grove stukken. Doe ongeveer 100 gram biet in de keukenmachine en rasp tot fijne flinters. Zet apart.

Verhit de kokosolie in een soeppan. Fruit de ui, knoflook en gedroogde tijm een paar minuten. Draai het vuur uit. Voeg nu de stukken biet, de frambozen en ongeveer 300 ml van het kookwater toe. Pureer met een staafmixer tot een redelijk gladde soep. Maak de soep eventueel dunner door meer water toe te voegen. Roer de geraspte biet door de soep. En breng op smaak met zout en peper.

Laat afkoelen in de koelkast. Meng de dille door de yoghurt. Garneer de soep ten slotte met de dilleyoghurt en een paar frambozen.

Bron: Lepeltje Liefde. Mijn recept is een variant op borsjt, een in Slavische landen populaire bietensoep.

5 opmerkingen:

  1. Wauw wat ziet dat er heerlijk uit en wat een prachtige fotografie!

    Liefs Suus van Food Bandits

    www.foodbandits.blogspot.nl

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat ziet er prachtig uit, Lies!
    En wat een bijzondere combinatie.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Antoinette @Manon @Suus Bedankt :)

    En Suus, wat een leuke blog!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wauw, wat ziet dit er prachtig uit, echt een plaatje!

    BeantwoordenVerwijderen