dinsdag 16 juli 2013

Boekweitsalade met courgette, avocado en lavendeldressing


Ik denk dat iedere kookfanaat het wel herkent. Dat je jezelf voortdurend lekker loopt te maken met smakencombinaties. Smekend om een avontuurtje. Hoe verslaafder aan koken, des te erger het lijkt te worden.

Mijn nieuwste liefde is een dressing met lavendel. En citroensap, mosterd, honing en olijfolie. Jaha, je proeft de Provence. Het lekkerst is de lavendel net boven de mosterd uit te proeven. Door de lavendelbloemen te vijzelen verdeelt de smaak zich goed door de salade. Want je wil natuurlijk niet aan potpourri herinnerd worden.

Sinds ik weet hoe je boekweit lekker kan bereiden, vind ik het heerlijk. Het bereiden doe ik op twee verschillende manieren. Voor het ontbijt week ik de boekweit een hele nacht en kook ik de korrels heel kort tot een grove pap. Terwijl ik in gerechten zoals deze de boekweit liever wat steviger heb.

Daarvoor kook ik de korrels op laag vuur en niet te lang. Want anders krijg je dus een kleverig papje. Boekweit heeft een enigszins nootachtige smaak. Net als quinoa is het geen graan maar een zaadje, dat bovendien glutenvrij is. Deze koude salade zou je ook kunnen maken met lichte speltpasta. Maar met boekweit vind ik 'm toch echt het lekkerst.


Gebruik onbespoten gedroogde lavendel uit je eigen tuin. Of koop de lavendel bij een kruiderij of biowinkel. Meestal vind je het bij de theesoorten.

Ingrediƫnten hoofdgerecht voor 2 personen of bijgerecht voor 3 personen

- 150 g boekweitkorrels
- 1 courgette, in kleine stukjes
- klein stronkje broccoli, in roosjes
- 1 avocado
- 75 g amandelschilfers
- 1 grote teen (liefst verse) knoflook, fijngewreven met de platte kant van een mes
- zout en peper

Voor de dressing:
- 0.5 el milde mosterd
- 3 el citroensap
- 3 el olijfolie
- 1 el honing
- 1 volle tl lavendelbloemen + eventueel extra om te garneren

Bereiding

Doe de boekweit in een pan en voeg 225 ml water toe. Breng aan de kook en draai het vuur meteen laag. Laat ongeveer 8 minuten zachtjes pruttelen tot al het water is opgenomen en de boekweit zacht is. Laat afkoelen.

Blancheer ondertussen de broccoliroosjes tot ze beetgaar zijn. En bak de stukjes courgette. Voeg in de laatste minuut de fijngewreven knoflook toe. Breng op smaak met zout en peper. Laat alles afkoelen en snijd de broccoliroosjes eventueel nog wat kleiner.

Rooster de amandelschilfers in een droge koekenpan. Zet apart.

Vijzel de lavendelbloemen grof (zoals op de foto) en maak een dressing van alle ingrediƫnten. Vijzel eventueel wat extra lavendelbloemen om het gerecht nadien te kunnen garneren en op smaak te brengen.

Doe de boekweit, broccoli en courgette in een schaal. Giet de dressing erover en mix alles door elkaar. Breng op smaak met zout en peper. Snijd de avocado in kleine stukjes en meng voorzichtig door de salade. Zet de schaal tot gebruik in de koelkast om af te koelen.

Verdeel de salade over de borden en garneer met de geroosterde amandelschilfers en eventueel nog wat gevijzelde lavendelbloemen.

Bron: Lepeltje Liefde

8 opmerkingen:

  1. ...Wat een feest van kleur en smaak. Ik ga dit zeker proberen, ben vooral benieuwd naar hoe de dressing smaakt. Boekweit heb ik niet thuis (en nooit gegeten) maar quinoa wel. Denk je dat het net zo lekker zou zijn met quinoa? lavendel heb ik in mijn tuin(-;
    Merci beaucoup!
    Groetjes, Naomi

    (foodsandphotos.nl)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Naomi, met quinoa zal het denk ik ook lekker zijn. Alhoewel ik eerder voor boekweit of lichte pasta zou gaan. Ben benieuwd wat je ervan vindt!

      Verwijderen
  2. Hij was heerlijk! De lavendel maakte de dressing super fris, absoluut voor herhaling vatbaar:)
    thnx!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @Noor Bij sommige van mijn recepten, zoals deze met lavendel, ben ik extra benieuwd wat anderen ervan vinden. Daarom heel leuk om je reactie te lezen :)

      Verwijderen
  3. Ik wil dit recept vanavond gaan maken. Ik heb hier een pakje boekweit liggen en was op zoek naar recepten die erbij horen. Mijn boekweit komt alleen van de bio-winkel en moet 35 minuten koken. Maar ik heb de tijd vandaag. :-) Alleen ik denk dat lavendelbloemen niet te koop zijn in de supermarkt. Ik zou ook niet weten waar ik die wel kan kopen. Heb je iets waarmee ik dat kan vervangen? Anders laat ik dat gewoon weg namelijk....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk dat je het recept gaat uitproberen! Zonder lavendel zal het ook lekker zijn denk ik. Maar heb je gedroogde oregano in huis dan kun je dat misschien toevoegen. Maakt het net wat kruidiger. Smakelijk alvast :)

      Verwijderen
  4. Wat is niet te lang? Ik heb ze graag stevig (als ontbijt), voeg er vervolgens fruit aan toe. Tot nu toe had ik steeds kleverige boekweit wat hun mooie vormpjes oneer aandoet!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. heb er pijnboompitjes (bij gebreke van amandelen) en feta aan toegevoegd, erg lekker recept !

    BeantwoordenVerwijderen