vrijdag 12 juli 2013

Geregisseerde kruimels en méters pasta


Ik sprong een gat in de lucht toen ik hoorde dat ik erbij mocht zijn: het Jamie Magazine Foodbloggers Event. Afgelopen zaterdag was het zover. Samen met Marleen van Eten Uit de Volkstuin vertrok ik richting Amsterdam. Waar we werden verwacht in Restaurant Fifteen.

Jamie Oliver himself was er helaas niet. Maar wel een hele club bloggers waarvan ik er al een aantal kende via twitter. En dan is het superleuk om elkaar eens in het echt te spreken. Stel je voor: 24 dames met een grote gedeelde passie voor eten. Dat leverde me toch een gekakel op! En toen moest het neusje van de zalm nog komen...

Want het programma loog er niet om: slow coffee maken met de Koffieschool óf de keuken in van Fifteen. En tot slot ook nog een workshop styling en fotografie bij ZTRDG. Zo tof dat ik ravioli mocht maken bij Fifteen! Het ging er profi aan toe op een speciaal pastaeiland in het restaurant. Met een pastamachine zo groot dat ik er zenuwachtig van werd.

Ga d'r maar aan staan: de pasta moest flinterdun en méters lang zijn. Afijn, met hulp van een jonge pastagod van aldaar kregen we het voor elkaar. Dus bij de lunch konden we welverdiend genieten van onze eigengemaakte ravioli, rijkelijk overgoten met een truffel-botersaus.


Bij Restaurant Fifteen maakten we deze ravioli gevuld met ricottaroom en een eidooier.


Genieten van onze eigengemaakte gerechten

Natuurlijk mochten we ook proeven wat de rest had gemaakt: pasta puttanesca, bruschetta en salade. Heel speciaal was dat we, als experiment, slow coffee bij de pasta dronken. Uit een wijnglas nog wel. Hmm, hoor ik je denken. Maar dit was geen gewone koffie: ik vond het meer een thee-achtig drankje met een aromatische koffiesmaak. Combineerde verrassend goed met het eten.

Na de lunch gingen we naar ZTRDG voor de foodfotoworkshop. Ik had hier zo naar uitgekeken. Hoe zou het er aan toe gaan in een professionele foodfotostudio? Toen we binnenkwamen, lagen alle props al uitgestald: kleurrijke bordjes, textiel, glazen. Ik dacht dat ik als serviesverslaafde al heel wat had verzameld, maar dit... Ik keek mijn ogen uit.

Na wat algemene tips, lieten de stylisten en de fotograaf ons zien hoe ze te werk gingen. Het begint al met hoe je iets op het bord legt. Het eten mag swingen, de zogenaamde swung moet goed zijn. En als een pincet of kwastje je daarbij kan helpen, go for it. Maar of ik het ook zie zitten om mijn eten zoals de fotograaf altijd koud te fotograferen, denk ik toch niet.

Bij het maken van foodfoto's gaat het er ook om dat je je eigen stijl vindt. Wil je de foto bijvoorbeeld strak of juist nonchalant? Dat nonchalant moet je trouwens niet te letterlijk nemen. Want kruimels en spetters worden beslist niet zomaar neergekwakt. Integendeel, ook hier wordt over nagedacht. Belangrijk is dat het allemaal niet afleidt van waar het om gaat: het gerecht. De props kunnen daarbij handig zijn voor de kijkrichting.


Workshop foodstyling en fotografie in de studio van ZTRDG. Met ingrediënten van Hello Fresh.

Er werd wat gefriemeld aan de kaas. Nog wat vloeistof in het glas gedaan zodat het water zogenaamd op wijn leek. En het diafragma werd aangepast om de achtergrond te vervagen. Ook lieten ze zien wat een beetje schaduw met een foto doet door een groot zwart vel hoog boven het eten te houden. Uiteindelijk resulteerde dit alles in een prachtige foto.

Omdat de beelden direct op een groot scherm verschenen, konden we alles goed volgen. Ik vond het fascinerend. En kon me bijna niet voorstellen hoe ze, zoals ze zeiden, soms een dag lang met een paar foto's bezig konden zijn. Dan ben ik maar gewoon een blogfotograafje. Het leuke was dat we ook zelf foto's mochten gaan maken.. En kijk, ik heb de courgette even wat swung gegeven ;)


Mijn foto, gemaakt in de studio van ZTRDG

Tot slot wil ik het team van Jamie Magazine bedanken voor het organiseren van deze superdag! En niet te vergeten: de bomvolle goodiebox. Daarnaast ook veel dank aan ZTRDG, Restaurant Fifteen, Hello Fresh, Leopold Koffieschool, Fioritto Limoncello en Nice op een Stokje (heerlijk ijsje was dat, met framboos en hibiscus).

Benieuwd naar de leuke verslagen van de andere bloggers? Op de website van Jamie Magazine staan alle links.

8 opmerkingen:

  1. Oja, swung! Die was ik vergeten. Ik denk nu wel steeds aan ritme in een opgemaakt bord en ik oefen meer props in beeld. Pfff... dat vind ik wel moeilijk hoor. Leuk om jouw stukje te lezen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk verslag met mooie foto's! Alleen je eten koud fotograferen...?
    Veel eten ziet er koud toch snel al een beetje verpieterd uit, lijkt me.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ja, die courgettes hebben inderdaad swung. Een prachtige foto heb je gemaakt en het is een leuk stuk om te lezen. Net als bij het stuk van Marleen vind ik die info over de foodstyling en foto's erg interessant. Ik ben ook zo benieuwd naar het boek van Simone van den Berg (Junglefrog) over foodfotografie.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat een leuk verslag Lies. De courgette heeft Schwung, ik voel 'm!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @Marleen Ik laat props meestal weg op mijn foto's omdat ik het lastig vind met fotograferen. Het leidt snel af van het eten. Maar wel een uitdaging om er wat meer mee te doen. Ik houd je in de gaten ;)

    @Suzanne Van Jamie Magazine hoorde ik dat ze waarschijnlijk vaker zo'n dag organiseren, dus wie weet kun je er ook een keer bij zijn!

    @Caroline Dank je wel! Aan de ene kant snap ik het wel, dat koud fotograferen.. het eten is dan helemaal bewegingsloos. Maar vraag me wel af hoe dat bij gerechten gaat die er afgekoeld inderdaad verpieterd uit gaan zien. Alle ingrediënten afzonderlijk laten afkoelen en pas op het laatst bij elkaar brengen, zoiets denk ik.

    @Antoinette Dank!! Jeeej, mijn swung is geslaagd zo te horen :)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. @Manon Jij had er ook bij moeten zijn :) En ja, had gehoord van dat boek over foodfotografie: ben er ook heel benieuwd naar!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Leuke dag geweest, dat is wel duidelijk! Prachtige foto heb je er trouwens van gemaakt van de courgette met schwung...:)

    BeantwoordenVerwijderen