zondag 26 oktober 2014

Bietige amaranthpap met banaan, chocolade en pecannoten


Ik ben een echte papontbijter. Het liefst begin ik de dag bijvoorbeeld met havermoutpap met fruit. En soms maak ik een (groene) smoothie. Als zoete ontbijter krijg ik dus niet heel veel groenten binnen. Dat kan beter!

Op Lepeltje Liefde wil ik jullie ook ideeën geven voor een ontbijt met groenten. Dus probeerde ik vanochtend wat nieuws: fijngemalen biet door mijn ontbijtpap. Oeh. Een grote grijns was niet meer van mijn gezicht te krijgen. Goddelijk is de combinatie met chocolade, banaan en pecannoten.





De pure chocolade smolt een beetje bovenop de warme pap, hoezo verleidelijk lekker! Amaranth vind ik qua smaak ook zo bijzonder. Het heeft iets warms, nootachtigs en houdt wat knapperigs. Anders dan zusje quinoa dat altijd zo snel een prutje wordt. Geen amaranth in huis? Kopieer het idee naar je favoriete ontbijtje, bijvoorbeeld havermout.

Het is trouwens niet zo dat je stukjes biet proeft. Je maalt de rauwe biet tot een soort tapenade in de keukenmachine. Daarna is het voldoende om de bietenprut even kort te laten koken. Je wil niet weten hoe intens vol en zoet je pap daarna smaakt. Door jawel, zo'n prachtig bietje. Dan heb je geen honing of een andere zoetmaker meer nodig, als je het mij vraagt.

Doe jezelf een lol en probeer het :)


Amaranth is familie van quinoa, de korrels zijn alleen wat kleiner. Zo klein dat ze makkelijk door een fijne zeef springen. Ik week amaranth daarom altijd een tijdje in ruim water. Daarna spoel ik het af. Ook handig: dit verkort de kooktijd en de amaranth is beter te verteren. Doe de amaranth 's avonds voor je gaat slapen in een kom met ruim water. De volgende ochtend kun je ermee aan de slag!

Update: met rijpe peer (in plaats van banaan) is dit ook een heerlijk ontbijtje!

Ingrediënten Voor een groot ontbijt of twee kleine

- 60 g amaranth
- 150 ml amandelmelk (ik gebruikte ongezoete)
- 100 g rauwe rode biet ofwel 1 klein bietje
- 1 tl kaneel
- stukje pure chocolade
- halve banaan
- pecannoten of walnoten
- snufje zout
- eventueel een zoetmaker zoals honing, rijststroop of maple syrup

Bereiding

Begin de avond van tevoren voordat je gaat slapen. Doe de amaranth in een kom met ruim water (eventueel met een scheutje appelazijn). En zet afgedekt en op kamertemperatuur weg.

Spoel de amaranth de volgende ochtend af in een fijne zeef. En schep in een steelpan. Voeg de amandelmelk en een snufje zout toe en breng aan de kook. Laat 12 minuten zachtjes koken zonder deksel op de pan, zodat een deel van het vocht kan verdampen (tot je een papje overhoudt).

Ondertussen maal je de rauwe biet in een (kleine) keukenmachine met een eetlepel water tot een soort fijne tapenade. Voeg het bietenprutje meteen als je klaar bent bij de amaranth, zodat het nog een tijdje mee kan koken.

Voeg op het laatst kaneel en eventueel een zoetmaker toe. Schep de amaranth in een grote kom en maak af met plakjes banaan en grove stukjes chocolade.

Bron: Lepeltje Liefde

2 opmerkingen:

  1. Goed idee om de amaranth te laten weken! Ziet er erg lekker uit, ga ik zeker een keer maken, bedankt

    groet, Linda

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Thanks Linda! Laat je weten hoe het heeft gesmaakt, zou ik leuk vinden!

    BeantwoordenVerwijderen