donderdag 6 november 2014

Smeuïge chocoladecake met bietjes en pistachenoten


Misschien wist je het al, maar ik heb iets met bietentaarten. Hier op de blog vind je nu al drie verschillende. Een chocolade-bietencake had ik nog nooit gemaakt. En geloof me: dan mis je iets heel speciaals.

Zelfs al houd je niet van bietjes, deze cake zul je niet kunnen weerstaan. Echt. Je hoeft geen overdreven groentegek te zijn om hiervan te genieten. Geheim? Cake wordt lekker smeuïg van bietjes, zonder dat je ze echt proeft. Tel daarbij pure chocolade en zelfs kinderen smullen ervan, als ik Jamie Oliver mag geloven.


Zoekend naar een recept, kwam ik namelijk uit bij Jamie Oliver. Op internet wemelt het van de recepten voor bietencake. Maar juist die van Jamie sprak me het meest aan. Geen boter of olie? Nee. Blijkbaar heeft een chocoladecake dat niet per se nodig. Dit kon weleens mijn recept zijn! Het recept voor mensen die chocoladecake vaak iets te zwaar vinden. Misschien ben jij ook zo iemand?

En...? Tuurlijk. Het blijft een bom van een chocoladecake. Maar lichter was 'ie naar mijn idee wel. Hij kruimelt een beetje, maar toch zit er genoeg smeuïgheid aan. Het recept van Jamie Oliver volgde ik grotendeels op. Omdat ik gek ben op de karamelsmaak van palmsuiker, heb ik dat voor de cake gebruikt. En ik verving cacapoeder voor carobepoeder voor een extra smaakdimensie.

En houd je vast, als topping bedacht ik een frosting van avocado! Haha. Daar proef je niks van hoor. Persoonlijk vind ik zo'n romige frosting echt iets toevoegen aan de cake. Net als de pistachenoten, voor wat knapperigheid. Zie je zo'n avocadofrosting toch niet helemaal zitten? Onderaan bij de tips geef ik je ook nog een ander idee om de cake te versieren. Daar vertel ik ook meer over carobepoeder.

Idee voor het weekend?

Ingrediënten

- 200 g pure chocolade met minimaal 70 % cacao
- 200 g rauwe biet (geschild gewicht)
- 4 grote eieren
- 125 g palmsuiker
- 120 g amandelmeel
- 1 flinke theelepel bakpoeder
- 1 eetlepel carobepoeder
- snufje zout
- olie om de cakevorm te bestrijken
- beetje bloem of glutenvrij meel om te bestuiven

Tip: zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn

Om de cake te bakken heb je nodig:
- een vorm waar de cake makkelijk uitkomt, bijvoorbeeld een springvorm. Ik gebruikte een siliconen ronde cakevorm van 24 cm.
- bakpapier
- (kleine) keukenmachine of een rasp om de biet fijn te maken
- elektrische handmixer voor het opkloppen van de eiwitten

Voor de frosting:
- 1 rijpe grote avocado
- 1 el carobepoeder
- 50 g pure chocolade met minimaal 70 % cacao
- palmsuiker of honing naar smaak. Ik gebruikte 2 el palmsuiker
- 50 g ongezoute geroosterde pistachenoten

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de cakevorm in en bekleed de bodem met een cirkel bakpapier. Bestuif de zijkanten met wat bloem of meel en schud het teveel aan meel eraf.

Smelt de chocolade au bain marie. Zorg daarbij dat de bodem van de kom met chocolade het water niet raakt! Schil ondertussen de bietjes en maal ze fijn in de keukenmachine of gebruik een rasp. Doe de biet in een grote mengkom. Splits de eieren. Voeg de eidooiers bij de biet en de eiwitten in een vetvrije grote mengkom.

Voeg de suiker, amandelmeel, bakpoeder, carobepoeder, zout en gesmolten chocolade bij het bietenmengsel. En mix alles goed door elkaar.

Klop met een elektrische handmixer de eiwitten tot stijve pieken. Meng eerst een kwart van het opgeklopte eiwit door het bietenmengsel om het wat losser te maken. Doe dit met een rubberen spatel of metalen lepel. Voeg daarna de rest toe en vouw alles voorzichtig door elkaar tot het net vermengd is.

Stort het beslag in de cakevorm, strijk glad en bak in de oven gedurende ongeveer 50 minuten. Test even met een prikker of de cake gaar. Als die er schoon uit komt is de cake gaar. Laat op een rek afkoelen.

De frosting maak je als volgt:
Doe de avocado, carobepoeder, en suiker of honing in een (kleine) keukenmachine. Smelt de chocolade au bain marie. Voeg de gesmolten chocolade bij de rest. En meng alles in de keukenmachine tot een romige frosting. Als de cake compleet is afgekoeld kun je de frosting aanbrengen. Laat de randen eventueel vrij voor een mooi effect. En bestrooi het grootste deel met gehakte pistachenoten. De frosting wordt vanzelf vrij stevig, dus in de koelkast zetten is niet per se nodig

Bron: aangepast recept van Jamie Oliver


Palmsuiker en carobepoeder vind je bijvoorbeeld bij Ekoplaza. Zelf koop ik palmsuiker vaak bij de toko, aangezien het daar goedkoper is

Tips

- Vind je een frosting met avocado niks, dan is dit misschien een idee voor je: klop slagroom op met suiker en meng er daarna flink wat creme fraiche door om het frisser te maken. Bekleed de bovenkant van de cake met het roommengsel. En garneer bijvoorbeeld met uitgelekte kersen uit een potje en gehakte pistachenoten.

- Carobepoeder koop je bijvoorbeeld bij een natuurwinkel zoals Ekoplaza. Een potje kost nog geen 2 euro geloof ik. Het heeft een vrij specifieke smaak en is in tegenstelling tot cacaopoeder van nature zoet. Op zichzelf vind ik het niet zo heel lekker maar in combinatie met chocolade (ofwel cacao) geeft het net een extra smaakdimensie. Carobepoeder is gemaakt van fijngemalen peulen van de Johannesbroodboom. Het staat ook wel bekend als alternatief voor cacao, aangezien het poeder daar erg op lijkt.

3 opmerkingen:

  1. Oh, wat ziet deze taart er geweldig mooi uit! Bieten-chocolade taart staat hoog op mijn lijst om eens te maken. Het lijkt me zo lekker, vooral deze met pistachenootjes!
    Groetjes, Marleen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Thanks! Ik had zo'n taart ook al heeel lang op mijn lijstje staan, soms wacht je te lang met goede ideeen he? Prachtige vlaag wit licht kwam er over de taart, toen ik 'm die ochtend heel vroeg ging fotograferen. Echt zo'n yeah-gevoel als je dat te pakken hebt. Kan ik kriebels van in mijn buik krijgen. Hehe, herkenbaar?

      Verwijderen
  2. Lekkere taart! En voor de luieriken onder ons (of wanneer je gewoon wat minder tijd hebt), de versie zonder topping is ook goed! Kijk hier voor mijn versie: http://saskookt.blogspot.be/2015/02/chocolade-bietjestaart.html?view=classic

    BeantwoordenVerwijderen