vrijdag 14 november 2014

Limoenige spruitjessoep met paprika-koriandersalsa


Herkenbaar? Van sommige dingen vraag je je af waarom je ze niet eerder hebt ontdekt. Pimentón of gerookt zout bijvoorbeeld. Dat was bij mij liefde op het eerste gezicht. Hetzelfde heb ik nu met limoenblaadjes.

Sinds ik in Den Bosch woon, ben ik zo blij met een grote toko in de buurt. Als curryliefhebber sloeg mijn hart daar even op hol. Ha! Limoenblaadjes. Sindsdien maak ik geen curry meer zonder mijn nieuwe liefde. Het volgende project was spruitjessoep. Ik weet al niet meer hoe ik er op kwam. Maar ik kan je zeggen: smaken deed het!

Oosterse spruitjessoep met de intense smaak van limoenblad, mmm! Op Aziatische ingredienten las ik hoe je de blaadjes het beste kunt gebruiken. Ik liet ze meepruttelen in de soep en haalde ze op het laatst eruit. De frisse limoenige geur hing op een gegeven moment in mijn hele huis. Dat beloofde al veel goeds.

En ja, hiermee overtuig je denk ik zelfs de grootste spruitjeshater. Door de kokosmelk is de soep heerlijk romig. En je proeft heel duidelijk de verschillende smaken: verse gember, korianderzaad en die oh zo lekkere limoenblaadjes.


De limoenblaadjes kocht ik bij de toko uit de vriezer. Naar mijn idee geven ze een sterkere smaak af dan citroengras. Ik gebruik ze nu dan ook vaak in plaats van citroengras. Standaard liggen ze in mijn vriezer. Handig voor de dagen dat ik spontaan zin heb in curry.

Wat denk je, ga je deze soep eens proberen? De topping is een crunchy salsa van rode paprika, limoensap en verse koriander. Tip: strooi er eventueel nog wat gehakte pistachenootjes over.

Ingrediënten voor 4 grote kommen soep

- 750 g spruitjes
- 1 ui
- 2,5 cm verse gember
- 2 flinke tl korianderzaad, grof gemalen in de vijzel
- 750 ml water
- 200 ml romige kokosmelk
- 4 limoenblaadjes*
- 1 el limoensap
- chilivlokken uit de molen
- (kokos)olie om in de bakken
- zout

* Je vindt ze bij de toko in de vriezer. Soms kom je ze ook tegen met de naam djeroek poeroet.

Voor de salsa:
- 1 rode paprika
- 2 tot 3 el verse koriander
- 2 el limoensap

Bereiding

Maak de spruitjes schoon en snijd ze doormidden. Snipper de ui en snijd de gember fijn.

Verhit olie in een grote soeppan en fruit de ui en gember. Voeg daarna het korianderzaad en de limoenblaadjes toe en laat een minuutje zachtjes meebakken zodat de smaken vrijkomen.

Voeg vervolgens de spruitjes, kokosmelk, water en een snuf zout toe en breng aan de kook. Laat ongeveer een half uur zachtjes koken tot de spruitjes door en door zacht zijn.

Maak ondertussen de salsa. Snijd de koriander fijn en de paprika in piepkleine stukjes. Doe alles in een kom en voeg het limoensap toe. Laat even staan tot de soep klaar is.

Verwijder de limoenblaadjes uit de soep. Pureer de soep glad met een (hand)blender en voeg naar smaak wat chilivlokken toe en een kneepje limoensap. Eventueel kun je de soep nog verdunnen met water. Verdeel de soep over de kommen en maak af met de paprika-koriandersalsa.

Bron: Lepeltje Liefde

7 opmerkingen:

  1. Lijkt me heerlijk. Wanneer moeten de spruitjes in de pan?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Arina, ai die was ik vergeten. De spruitjes! Ze staan er nu tussen. Bedankt voor je scherpe opmerking :)

      Verwijderen
  2. Geweldig, het lijkt me een heerlijk soepje. Het is nu de tijd voor spruitjes en ik heb ik de vriezer nog djeroek poeroetblaadjes liggen, al wel een jaar en wilde ze al weggooien, ik wist eigenlijk niet wat ik ermee moest, maar dit recept ga ik dit weekend proberen.
    groetjes, Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hi Lies, wat een leuk en origineel recept. Ga ik zeker uitproberen, want ik heb hier in huis een echte spruitjeshater. Die hoop ik met deze soep te kunnen bekeren - ben er zelf namelijk gek op....Groetjes uit Frankrijk

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk, benieuwd of het gaat lukken. Gisteren maakte ik deze soep voor etentje en toen kreeg ik de opmerking dat je de spruitjes niet duidelijk proeft, alleen op het laatst een kleine hint. Ze wijsmaken dat het courgettesoep is kan dus ook, mocht het nodig zijn ;)

      Verwijderen
  4. Ziet er goed uit!
    Ik had even een vraagje, ik lees je blog heel graag en daarom heb ik hem bij mijn favoriete blogs gezet op mijn eigen blog!
    Zou je dit ook willen doen voor mij, voor gratis reclame?
    Ik blog namelijk nog niet zo lang!

    Groetjes Emma

    www.emmatimmerman.blogspot.nl

    BeantwoordenVerwijderen