zondag 22 februari 2015

Gevulde zoete aardappel met zwarte bonen, pimentón en limoenroom


Soms wacht je véél te lang met een goed idee. Dit is er zo een! Een zoete aardappel uit de oven die je met vanalles kunt vullen. Op Pinterest kwam ik zo'n loaded sweet potato vaak tegen. Maar nu pas ging ik ermee aan de slag. Hallo nieuwe verslaving...

Ik vulde de zoete aardappel met zwarte bonen. En dat is allesbehalve saai als je de bonen flink op smaak brengt. Waarmee? Met komijnzaad, knoflook, peterselie en limoensap kom je al een heel eind. Maar pas echt speciaal wordt het met pimentón. Hierdoor krijgen de bonen een rokerige paprikasmaak. Vul hiermee de zoete aardappel en je hebt een heerlijk avondmaal.

Het leuke is dat je volop kan variëren met de vulling. Avocado, bonen en koriander lijkt mij bijvoorbeeld ook lekker. Aan dit gerecht heb je bovendien weinig werk. Het duurt alleen even voor de aardappels gaar zijn (zeker 45 minuten in de oven). In de magnetron poffen schijnt trouwens ook te kunnen. Maar dat moet ik zelf nog uitproberen.


Pimentón is gerookt paprikapoeder en een typisch ingrediënt uit de Spaanse keuken. Meestal heb je een zoete en pikante variant. Voor dit gerecht heb ik zoete pimentón gebruikt.

Pimentón koop je bijvoorbeeld bij Dille & Kamille. Alternatief is natuurlijk gewoon paprikapoeder. Alleen: dan mis je wel de rokerige smaak die het zo speciaal maakt. Mijn zoete aardappel was zo zacht dat ik 'm kon uitlepelen. Bij elke hap probeerde ik wat van de limoenroom mee te sneaken. Die frisse room, met limoenschil, is er zo heerlijk bij. Benieuwd wat jullie ervan vinden!



Ingrediënten hoofdgerecht voor 2 personen

- 2 middelgrote zoete aardappelen*
- 150 g gekookte zwarte bonen
- 1 rode ui
- 4 el verse peterselie
- 1 teen knoflook
- 1 tl komijnzaad
- 1 tl zoet gerookt paprikapoeder (pimentón)**
- handje winterpostelein***
- sap en schil van een limoen
- 2 el zure room
- 2 el kwark
- olie om te bakken
- zout en versgemalen zwarte peper of chilivlokken

*Ik nam langwerpige, dunne zoete aardappelen. Dit leek me handig omdat je er veel vulling op kwijt kan. Bovendien garen ze sneller dan dikke zoete aardappelen.

**Pimentón kun je eventueel vervangen door gewoon paprikapoeder

*** Winterpostelein is heerlijk fris en crunchy en nu in de winter goed verkrijgbaar, zeker op grotere markten. Alternatief? Bijvoorbeeld fijngesneden Little Gem of ijsbergsla.

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Boen de schil van de zoete aardappels onder de kraan, droog af en prik er met een vork gaatjes in. Verpak de aardappels in aluminiumfolie. Leg de pakketjes in een ovenschaal en zet deze in de oven. Check na ongeveer 45 minuten, bijvoorbeeld met een vork, of de aardappels zacht zijn. Laat ze eventueel nog langer in de oven.

Begin met de vulling als de aardappels zo goed als gaar zijn. Snijd de rode ui in halve ringen en de knoflook fijn. Verhit olie in een brede pan en fruit de ui en knoflook met het komijnzaad. Snijd ondertussen de peterselie fijn. Voeg als de ui zacht is, de bonen en pimentón toe en laat ongeveer 2 minuten zoetjesaan bakken tot alles warm is. Roer op het laatst de peterselie erdoor en breng op smaak met zout, chilivlokken en het sap van een halve limoen.

Meng voor de limoenroom 2 eetlepels zure room, 2 eetlepels kwark en de rasp van een limoen.

Snijd de gepofte zoete aardappels in de lengte bijna door de helft en breek ze nog wat verder open. Prak het oranje vruchtvlees voorzichtig met een vork (tenzij het al boterzacht is) en bedruppel met limoensap. Strooi er ook wat peper en zout over. Leg de zoete aardappels op de borden. Verdeel er een pluk winterpostelein over. Vervolgens het bonenmengsel. En ten slotte de limoenroom.

Bron: Lepeltje Liefde

Tips

- Doe door het bonenmengsel eventueel nog een fijngesneden tomaat om het wat sappiger te maken.

5 opmerkingen:

  1. Leuk recept! Ik gebruik Pocket om recepten bij te houden die ik later eens wil maken, maar jammer genoeg werkt dat niet helemaal goed met jouw blog. De foto en het recept worden wel goed bewaard, maar de titel is steeds de titel van jouw blog in plaats van die van het bericht... Enig idee hoe dat komt?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Thanks Saskia! Helaas heb ik geen idee waar dat aan kan liggen. Ik ken Pocket verder ook niet...

      Verwijderen
  2. Ooh, ik moet ook echt nog een gevulde zoete aardappel maken! Jum, dit vind ik echt heel erg lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Niet te lang meer mee wachten, hoor ;) Is veel te lekker!

      Verwijderen
  3. Heerlijk zeg! Wat leuk dat je gevulde zoete aardappel maakt! Echt geinig! Met limoenroom, ohh dat lijkt me verrukkelijk!

    BeantwoordenVerwijderen