vrijdag 13 februari 2015

Simpele kikkererwtensalade met witlof, sinaasappel en dragon-mosterddressing


Ik ben dol op lunchsalades zoals deze! Na het fotograferen deed ik er nog gruyère door, voor wat meer pit. Maar stel je deze salade ook eens voor met zwarte olijven of avocado. Ook fijn: hij is makkelijk mee te nemen naar je werk.

Als bijgerecht doet deze kikkererwtensalade het ook goed. Bij kip. Of warme soep. Het is zo'n salade die je even snel in elkaar draait. En die je echt een voldaan gevoel geeft. Dragon heeft een licht anijsachtige smaak en ik vind het altijd verrukkelijk in combinatie met sinaasappel. Kun je geen verse dragon vinden? Met gedroogde zal het evengoed smaken.

Ingrediënten per persoon

- 1 stronk witlof
- 100 g gekookte kikkererwten
- halve rode ui
- 1 kleine sinaasappel
- optioneel: fijngesneden zwarte olijven, avocado of wat grofgeraspte gruyère*

Voor de dressing
- 1 flinke tl mosterd
- 1 el extra vergine olijfolie
- 1 el appelazijn
- 1 el verse dragon
- zout en versgemalen zwarte peper

* Ik koos speciaal voor gruyere omdat deze kaas een romige, nootachtige smaak heeft. Dit combineert, hoe gek het misschien ook klinkt, heel lekker met sinaasappel. Je zou ook kunnen denken aan comté. Of pecorino, als je zin hebt in een zoutige kaas.

Bereiding

Spoel de witlof schoon, snijd de onderkant weg en snijd de stronk in de breedte doormidden. Haal de blaadjes los van elkaar en doe ze in een kom. Maak de dressing door alle ingrediënten te mengen. Voeg de dressing bij de witlof en meng goed. Laat even staan, zodat de smaken goed kunnen intrekken en de witlof wat zachter wordt.

Snijd ondertussen de rode ui in flinterdunne halve ringen en de sinaasappel in partjes.

Meng de gesneden rode ui, sinaasappel en kikkerwten door de salade. Voeg eventueel kaas, olijven of avocado toe. En breng op smaak met zout en peper.

Bron: Lepeltje Liefde

4 opmerkingen:

  1. Ziet er verrassend lekker uit! Als ik hem meeneem naar m'n werk, blijft de witlof dan goed als ik de dressing er 's ochtends al doorheen doe?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zeker! Dat is het fijne van witlof. Grof snijden en je houdt een lekkere crunch.

      Verwijderen
  2. Lekker! En het ziet er best gemakkelijk uit! :)

    BeantwoordenVerwijderen