donderdag 12 februari 2015

Romige fish pie met prei, wortel en koolraappuree


Een makkelijke ovenschotel met kabeljauw en heel veel groenten. Wortel, erwtjes en prei in romige kokosmelk. En daarbovenop een dikke laag koolraappuree en sesamzaad. Ja, dat is genieten!

Koolraap is een typische wintergroente die nu goed verkrijgbaar is. En echt zo'n groente die ik altijd links liet liggen. Tot ik pas geleden een heerlijk recept uitprobeerde van Marley Spoon. Aziatische koolraappuree? Eerst vond ik nogal apart klinken. Maar wat een verrassing... zo lekker! Creatieve gevolg is deze fish pie.


Koolraap. Wat doen we ermee?

Hoe maak je koolraappuree lekker? Met kokosmelk, citroen en eventueel chilivlokken, lukt dat verrassend goed. Koolraap behoort tot de koolfamilie en bevat, in tegenstelling tot bijvoorbeeld aardappel, weinig koolhydraten. En wat blijkt: met het lichtgele geurige vruchtvlees kun je best op de Aziatische toer.


...we gaan jou voortaan eens lekker pureren

Eenmaal opgeschept ziet deze fish pie er wel nogal lomp uit. Maar hé, bij comfort food mag dat...

Ingrediënten hoofdgerecht voor 2 personen

- 500 g koolraap (ongeveer een halve)
- 200 g kabeljauwfilet
- 1 prei
- 2 wortels
- 100 g doperwten (uit de vriezer)
- 2 tl kerriepoeder
- sap en rasp van een halve citroen
- 250 ml romige kokosmelk*
- chilivlokken uit de molen
- wit sesamzaad
- (kokos)olie om in te bakken
- optioneel: verse koriander om te garneren

*ik koop bij AH vaak een kartonnen pakje van Go Tan, daar zit precies 250 ml in. Gebruik je andere kokosmelk? Zorg er dan voor dat je een romige, volvette kokosmelk gebruikt, geen waterige.

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Snijd de koolraap in blokjes en kook ze gedurende ongeveer 15 minuten óf tot ze door en door zacht zijn. Snijd de wortel in hapklare stukjes en kook ze beetgaar. Voeg op het laatst de bevroren erwtjes toe, zodat ze ontdooien.

Snijd de prei in dunne ringen. Verhit olie in een wok en roerbak de prei tot deze is geslonken. Voeg vervolgens het grootste deel (200 ml) van de kokosmelk toe, 1 eetlepel citroensap, kerriepoeder, zout en chilivlokken. Breng aan de kook en laat een minuut pruttelen. Snijd de kabeljauw in blokjes en voeg deze gelijk toe, zodat de vis nog even kan meewarmen. Meng er ook de wortel en erwtjes door.

Giet de koolraap af. En pureer, bijvoorbeeld met een staafmixer, met de rest van de kokosmelk tot een dikke puree. Breng op smaak met zout en ongeveer 1 eetlepel citroensap en rasp van een halve citroen.

Giet het mengsel uit de wok in een middelgrote ovenschaal. Schep er alle koolraappuree overheen tot alles bedekt is. Maak met een vork strepen voor een leuk effect. Zet de schaal in het midden van de oven gedurende ongeveer 20-25 minuten.

Rooster een flinke hoeveelheid sesamzaadjes goudbruin in een droge koekenpan en strooi ze over de puree zodra de ovenschotel klaar is. Serveer eventueel met verse koriander.

Bron: Lepeltje Liefde

4 opmerkingen:

  1. Wat een heerlijk gerecht is dit, Lies. Ik heb er een vega variant van gemaakt door er kikkererwten in plaats van vis door te doen. Een volgende keer probeer ik het met tofu. Want ja, deze comfort food ovenschotel ga ik zeker nog eens maken. De koolraappuree was ook zo verrassend. Dank je voor het delen!
    Groeten, Manon

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Super om te horen, Manon. Kikkererwten in plaats van vis lijkt mij een heel goed plan. Ga ik de volgende keer eens proberen. En ja, koolraappuree is geweldig he :) Niet te zoet, gewoon precies goed.

      Verwijderen
  2. Dit recept vanavond gemaakt: in 1 woord HEERLIJK!!! Kan het iedereen aanraden. Wel even de tijd voor uit trekken in de voorbereiding, maar het is het waard! Yummie! :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jeeej, fijn dat je hebt genoten! Dat is altijd zo leuk om te horen :)

      Verwijderen