zondag 1 maart 2015

Easy koolraappolenta met kruidige sinaasappelspruitjes en walnoten


Stiekem vind ik het best een uitdaging om steeds weer nieuwe recepten te verzinnen. Toen ik begon met Lepeltje Liefde, ruim 3 jaar geleden, vroeg ik me serieus af op de ideeën niet een keer 'op' zouden zijn. Nu lach ik erom... Met groenten valt gewoon zoveel te bedenken.

Door het bloggen ging er een soort creatieve motor aan, waardoor ik nu eigenlijk altijd vol ideeën zit. Koken werd daardoor ook steeds leuker. En dus ratelt die motor maar door. Wat kun je bijvoorbeeld met koolraap? Na de fish pie deel ik vandaag weer een nieuw idee: koolraappolenta! In feite gewoon koolraappuree, maar ssst.

Polenta is zoals jullie misschien wel weten dikke pap van maïsgriesmeel. Pas geleden viel me ineens de gelijkenis op met koolraappuree. Houd jij van puree of polenta? Maak dan eens deze koolraappolenta met sinaasappelspruitjes. Vegan, eenvoudig maar toch heerlijk, al zeg ik het zelf. Als je tenminste van spruitjes houdt...

Ingrediënten hoofdgerecht voor 2 personen

- 500 g koolraap (ongeveer een halve)
- 300 g spruitjes (schoongemaakt gewicht)
- 1 grote rode ui
- bosje peterselie
- ongeveer 100 ml sojaroom
- sap en rasp van halve sinaasappel
- 1 el citroensap
- 1 afgestreken tl komijnpoeder
- twee handjes walnoten
- zout en versgemalen peper
- smaakvolle extra vergine olijfolie
- olie om te bakken

Bereiding

Snijd de koolraap in blokjes en kook ze in ongeveer 15 minuten gaar óf tot ze door en door zacht zijn.

Snijd de schoongemaakte spruitjes in plakjes. En de rode ui in dunne halve ringen. Verhit olie in een wok en voeg de spruitjes en ui toe. Roerbak eerst kort op middelhoog vuur tot je ziet dat enkele spruitjes beginnen te kleuren. Draai het vuur vervolgens meteen laag en laat ze zoetjesaan garen tot ze zacht zijn maar nog wel een beetje bite hebben. Voeg halverwege het komijnpoeder toe. En blijf geregeld omscheppen. Na zo'n 8 minuten zijn de spruitjes meestal wel lekker, maar proef even.

Maal de gewassen peterselie in een (kleine) keukenmachine fijn. Roer er ongeveer 2-3 eetlepels olijfolie door en maal nogmaals tot de peterselie heel fijn is.

Hak de walnoten fijn en rasp de schil van een halve sinaasappel. Roer alles, samen met het peterseliemengsel door de spruitjes. En breng op smaak met peper en zout. Ik vind het lekker als je de sinaasappel duidelijk proeft, dus voeg eventueel nog wat meer rasp of sap toe.

Giet de koolraap af en pureer, bijvoorbeeld met een staafmixer. Voeg het citroensap, room en eventueel kookvocht) toe tot je een vrij dunne puree hebt (die op polenta lijkt). Breng op smaak met peper en zout.

Schep de koolraappolenta op de borden en verdeel er het spruitjesmengsel over.

Bron: Lepeltje Liefde

Tips

- Zin in wat meer variatie? Wok behalve spruitjes bijvoorbeeld witlof of aubergine mee. Of eet het als bijgerecht bij kip of gebakken tofu.

2 opmerkingen:

  1. Ja, leuk is dat he? Altijd genoeg inspiratie. Wij eten ook heel gevarieerd, niet dat mijn gezin daar altijd even blij om is....
    ;)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zolang ze meestal maar tevreden zijn, toch? En anders stuur je ze gewoon zelf de keuken in ;)

      Verwijderen