zaterdag 7 maart 2015

Tunesische brik met een eigen twist


Brik is een soort Tunesische loempia die je in vele varianten tegenkomt. Al jarenlang is dit mijn ultieme 'snacketen'. Zo'n topper moet hier natuurlijk gedeeld worden! Zitten jullie klaar voor deze briks uit de oven?

Zelf herinner ik me deze 'loempia' niet meer van onze vakantie in Tunesië (ik was twaalf). Maar gelukkig leerde mijn moeder van een Tunesische familie hoe je brik maakt. Afgeleid van dit familierecept, bedacht ik nu mijn eigen variant: gevuld met koolraap, sardines, ui, peterselie en ei. De finishing touch is een flinke kneep citroensap over het krokante deeg, mmm!

Als je op internet zoekt, is brik meestal een gefrituurde driehoekige deeghap gevuld met een héél ei, peterselie, ui en soms tonijn. Tel daarbij aardappel en je komt in de buurt van de brik die wij daar aten. Vaak is de eidooier in de vulling nog vloeibaar. Kun jij je ook niet voorstellen hoe je dat handig kunt eten? Bij de familie waar wij logeerden mengden ze het ei misschien wel daarom goed door de vulling.

Zij deden er bovendien stukjes aardappel door, om er een stevige maaltijd van te maken. De aardappel heb ik nu vervangen door koolraap. En stiekem vond ik dat nog lekkerder. Met onder andere komijn en koriander breng je de brik stevig op smaak. Hoewel we deze deeghap net als in Tunesië altijd frituurden, maakte ik ze nu in de oven. Veel gezonder en ook makkelijker.


Ik vulde mijn brik met koolraap, sardines, ui en peterselie

Toen ik een hap nam, dacht ik weer even terug aan deze vakantie. Mijn zus en ik aten ons toen ziek aan meloen. En wat ik me ook nog goed herinner is de couscous. Qua pittigheid was dat nogal een uitdaging voor een 12-jarige Brabantse ;) Tussen deze twee uitersten ben ik de brik blijkbaar vergeten. Daarom wel grappig dat ik er nu, lang na die vakantie, nog steeds gek op ben.

Echt een keer maken!

Ingrediënten voor 10 gevulde deeghapjes, hoofdgerecht voor ongeveer 2-3 personen.

- 10 vellen filodeeg (uit de vriezer)
- 250-300 g koolraap
- bos peterselie
- 1 ei
- 1 blikje sardines of tonijn
- 2 kleine rode uien
- 2 tenen knoflook
- 3 tl komijnzaad
- 3 tl korianderpoeder
- zout en versgemalen zwarte peper
- 1 citroen
- olie om het filodeeg mee te bestrijken

Bereiding

Laat het filodeeg ontdooien en verwarm de oven voor op 200 graden. Zet een ovenplaat klaar met daarop een vel bakpapier.

Snijd de koolraap in kleine blokjes van ongeveer 1 centimeter. Kook ze in ongeveer 12 minuten in licht gezouten water gaar tot ze boterzacht zijn.

Snijd de knoflook fijn en de uien in grove stukjes. Fruit de ui en knoflook zoetjesaan samen met het komijnzaad tot alles zacht is.

Laat een blikje sardines of tonijn uitlekken en was de peterselie. Snijd de peterselie (inclusief de stelen) fijn en doe samen met de vis in een grote kom. Prak de vis met een vork fijn. Voeg het uienmengsel en de (uitgedampte) koolraap toe. Breng op smaak met zout en flink wat peper en korianderpoeder. De vulling mag behoorlijk sterk op smaak zijn omdat je per deeghapje niet heel veel kwijt kunt. Meng er, nadat je hebt geproefd, nog een geklutst ei door.

Leg een vel filodeeg neer en kwast de bovenkant royaal in met olie. Vouw het filodeegvel diagonaal dicht tot een driehoek. Leg op één helft een hoopje vulling, in de vorm van een driehoek, waarbij je de randen vrijlaat. Klap vervolgens de driehoek dicht. Druk met je vingers de deegranden vast en vouw de randen en punten naar binnen. Herhaal dit met de rest van het filodeeg. Maak je niet druk als de pakketjes niet goed dicht zitten, want je bakt ze toch in de oven.

Leg de pakketjes die klaar zijn op de ovenplaat. En bak ze in de oven gedurende ongeveer 20 minuten of tot ze beginnen te kleuren en krokant zijn. Snijd de driehoekjes eventueel doormidden, zodat je ze makkelijk met je handen kunt eten. Eet ze bij voorkeur lauwwarm en serveer met partjes citroen.

Bron: Lepeltje Liefde

Geen opmerkingen:

Een reactie posten