dinsdag 10 maart 2015

Eenvoudige aardappel-preisoep met karwijzaad


Soms gaat er niks boven een simpele soep, zoals een klassieke aardappel-preisoep. Net wat specialer met geurig karwijzaad. Deze soep leeft helemaal op met zo'n spannende anijsachtige smaak!

Toen ik vorig jaar een paar dagen in Hamburg was, was ik gek op broodjes bestrooid met héél veel kummel ofwel karwijzaad. Je ziet ze daar in bijna elke bakkerij. Ik kan me vergissen, maar volgens mij is karwijzaad in Nederland lang niet zo bekend. Na die vakantie ging ik er meteen naar op zoek.

En zo ontdekte ik dat je er ook heerlijk mee kan koken. Wortelsoep met karwijzaad is mijn favoriet. Of wat denk je van een tosti met zachte geitenkaas, geroosterde paprika en karwijzaad? Op dit moment maak ik trouwens (voor het eerst) zuurkool van rode kool en daarbij deed ik ook wat karwijzaad. Kortom: een dikke like voor karwijzaad :)

Qua smaak doet karwijzaad mij altijd denken aan venkel. Daarom is het ook heel lekker in deze aardappel-preisoep. Hartige trek? Garneer de soep bijvoorbeeld met verbrokkelde zachte geitenkaas en/of roer er wat rauwe ham door.

Ingrediënten voor 3 grote kommen soep

- 2 middelgrote preien, het witte en groene deel (ongeveer 350 gram)
- 2 middelgrote aardappelen (ongeveer 200 gram)
- 2 tenen knoflook
- 750 ml slappe groentebouillon
- 1 el appelazijn
- 1 el verse tijm
- flinke klont boter
- karwijzaad
- zout en versgemalen peper
- optioneel: zachte geitenkaas en/of rauwe ham

Bereiding

Was de prei en laat uitlekken. Snijd de knoflook fijn. Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes van ongeveer 1,5 centimeter.

Verhit een flinke klont boter in een soeppan en fruit de knoflook. Voeg de prei en tijm toe en bak ongeveer 8 minuten tot de prei geslonken en zacht is. Voeg vervolgens de aardappel en bouillon toe en breng aan de kook. Laat ongeveer 15 minuten zachtjes pruttelen óf tot de aardappelstukjes gaar zijn.

Pureer de soep, bijvoorbeeld met een staafmixer. En breng op smaak met appelazijn, versgemalen peper en eventueel zout. 'Bak' de karwijzaadjes ongeveer een minuut in een droge (niet al te hete) koekenpan zodat de geur en smaak vrijkomt.

Schep de soep in de kommen en garneer met het karwijzaad en eventueel geitenkaas en/of ham.

Bron: Lepeltje Liefde

Geen opmerkingen:

Een reactie posten