dinsdag 17 maart 2015

Lentequinoa met bietjes, aubergine, feta en snelle radijspickle


Yes, wat een heerlijk lenteweer vandaag. Kom maar op met die raapstelen en radijsjes! Met deze quinoasalade kom je helemaal in de lentemood. Vlezige aubergine, zachte biet en scherpe radijs, wat gaan ze goed samen.

Bietjes willen je salade nogal eens stevig rood kleuren. Ook die mooie radijsjes, zonde! Daarom bedacht ik een radijspickle voor naast de salade. Heel easy: want het is gewoon radijs die je even in appelazijn legt. Hierdoor wordt de radijs friszuur en ook zachter. Zo'n simpele pickle vind ik super bij een salade zoals deze.

De radijspickle heeft minstens een half uur nodig. Voordat je begint aan de rest van de salade, zet je de radijs daarom eerst in een laagje azijn. Heb je meer tijd en wil je de groentepickle nog zachter? Dan kun je de pickle ook al eerder maken. Zet de kom met radijs gewoon afgedekt op het aanrecht en je zal zien dat de radijs na een paar uur écht zacht is.

Deze salade kun je zowel koud als lauwwarm eten. Met pistachenoten en feta wordt het echt een feest. Hier het recept voor deze vegetarische quinoasalade.

Ingrediënten voor 3 porties

- 100 g quinoa
- 1 kleine aubergine
- 3 middelgrote bietjes
- 1 bosje radijs
- half blok feta (ongeveer 100 g)
- bosje peterselie
- 1 volle el gedroogde dille
- appelazijn
- pistachenoten
- smaakvolle olijfolie
- olie om in te bakken
- zout en versgemalen peper

Bereiding

Snijd de radijs in dunne plakjes en doe in een brede kom of schaal. Giet er appelazijn over tot er een dun laagje in de kom staat. Hussel de radijs goed door de appelazijn. Laat staan. En schep een paar keer om terwijl je staat te koken.

Kook de quinoa en de bietjes apart van elkaar gaar in licht gezouten water.

Was de peterselie en snijd fijn. Snijd de aubergine in piepkleine blokjes en bak ze in wat olie gaar en zacht. Meng er op het laatst de peterselie en dille door. En breng op smaak met peper en zout.

Na ongeveer 30 minuten zul je zien dat de radijs zachter is geworden. Bewaar (een deel van) de appelazijn om de salade op smaak te brengen en giet de rest af.

Snijd de gekookte bietjes in piepkleine blokjes. Meng de biet en het auberginemengsel door de quinoa. Breng op smaak met zout, versgemalen peper, de appelazijn van de radijspickle (ongeveer 2 eetlepels) en een scheutje lekkere olijfolie.

Snijd de feta fijn en hussel de kaas op het laatst losjes door de salade, zodat hij zo min mogelijk rood kleurt. Verdeel de salade over een grote schaal of de borden. En garneer met de radijspickle en gehakte pistachenoten.

Bron: Lepeltje Liefde

1 opmerking: